En sån röta

Där jag växte upp sade vi inte alltid ”vilken tur vi hade” utan ”en sån röta” vilket har samma innebörd. I lördags, den 26 maj, var vi några som drog iväg TIDIGT på lördag morgon till Götet, för att entra Stena Carisma som skulle ta oss till Danmark. Överfarten från Göteborg till Fredrikshamn tog denna dag bara två timmar, och kvart över nio drog en flock Bitternabor genast till butiken för att inhandla dagens färdkost. Både i fast och flytande form, med några ”dranaglar” samt öl utgörande den flytande baskosten. Det blev en dag i strålande sol på en himmel så blå som den kan bli. Dagen började med en guidad visning på fortet strax utanför Fredrikshamn, där en stor mängd kvarvarande bunkrar från 2a världskriget ligger kvar på det 80 meter höga berget. Efter guidningen på platsen blev det några ”dranaglar” och även fast föda innan vidare färd mot västkusten, tvärs över Norra Jyllands böljande landskap till Saltums vida stränder. Ett dopp i havet vågade sig några på, en glass samt ytterligare någon ”dranagel” innan bilfärden gick vidare på den vida stranden mot fyren Råbjergs Knude. Fyren hotas att begravas helt och hållet av sanden som stadigt vandrar inåt land och tar med sig allt i sin väg. Tiden visade sig dock springa väldans fort, som sig bör när man har roligt så Fyren fick vi avstå denna gången. Vidare till mysiga Lundstrup för inmundigande av middag på någon av de gemytliga krogarna. Att göra middag till 20 personer tar sin lilla tid, men en kall Tuborg i solen på uteserveringen gjorde väntan väldigt uthärdlig. Dagen hade gått fort, och efter maten var det redan dags för resa hemåt. Tillbaks till Fredrikshamn, en  dragnagel och lite annat när vi väntade i kön för att borda Stena Jutlandica och så var det hejdå till Danmark för denna gången. Nu återstod bara den guidade visningen på Juttan, både i maskinrummet och på Bryggan. En liten tur som tog några timmar allt som allt, och som avslutningsvis bjöd på en hejdundrande solnedgång. Den fick vi bevittna från Bryggan, ett litet annorlunda perspektiv. En sån röta vi hade – med allt. Väder, mat och glatt sällskap. Bjuder er som var med och kanske även några andra på några bilder från denna dagsutflykt. Klicka på bilderna för att förstora. Bilderna från Fånen visar jag på annat sätt. Tills nästa gång – ha D!  Inger Anita

5 kommentarer

 1. Vilken härlig dag! Ljuvliga bilder som utstrålar ljummen sommar! Även om det säkerligen var isande kallt i havet väl? Förstår de där badkrukorna iaf.. hade INTE velat doppa mig nu, huuuu
  Röta brukade vi med kalla det för hemma hos oss:-) Och man kan få fokter i huvudet, idéer typ -dumma sådana. Har du hört det med kanske?:-) Men jag bara MÅSTE fråga – vad i hela friden är ”dranaglar”? Har funderat fram o tillbaka men blir inte klok på det? Haha.. ostbågar????
  Får passa på att önska dig en härlig helg med vila:-)
  Mvh Anna

  Gilla

  1. Hähähä…det var precis detsamma jag undrade när gubben o jag flyttade hit… en dranagel kan vara lite olika men oftast är det Jägermeister eller någon annan nyttighet, som är bra för magen :O))
   Tro det eller ej men vattnet var INTE isande kallt enligt min stortå (själv tror jag vad jag vill) Tack för titt o kommentar – blir jag rackarns glad över! Ha D …
   Mvh, Inger ANita

   Gilla

 2. Vilka bilder, vilket landskap. Fint med din berättande text-. Inspirerar till många resor söderöver. Danmark knappt jag tänkt tanken. Tack för dina tips, din inspiration/brita

  Gilla

  1. Va glad jag blir när jag läser dina rader Brita!
   Åk till Danmark, ljuset är speciellt vid dem långa stränderna. Trevligt folk och inte så långt bort. Fast det är klart det blir ju en bit för dig :O))

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.