Funderingar

Då får jag påminnelser om att det är dags att betala det årliga gaget till WordPress för att få behålla min bloggadress ”inger.palo@wordpress.com”. Kostar en slant varje år och nu är frågan…kan man ha roligare för den pengen? Gör en blogg någon människa glad? Gör en blogg någon nytta? Har några dagar till på mig att fundera över detta världsproblem, får se hur det slutar. Vad säger ni? Medan jag ändå är här och funderar kan jag ju lägga ut en bild eller två…eller så.

November är vanligtvis den gråaste och mörkaste månaden i mitt lilla huvud, helgen som gick ar ju verkligen ett undantag som bekräftade regeln, men idag har ordningen återställts till fullo. Har det varit kanske årets absolut mörkaste dag?

Då funderar jag på om ska lägga jag ut gråa och mörka bilder för att det understryker hurdant november verkligen är ELLER så lägger jag ut några mer färgglada bilder för att visa hur raka motsatsen kan vara eller hur november till och med kan vara undantagsvis.

Jag funderar också över något helt annat: av en slump har jag fått reda på att jag kanske till 50% härrör från en folkgrupp som kallas kväner, en folkgrupp jag aldrig ens hört talas om förrän igår. Det verkar råda olika meningar om folkgruppen finns eller inte, men de som påstår ATT den finns hävdar bestämt att Tornedalingarna som talar meänkieli ( erkänt som ett eget språk i Sverige för x antal år sedan) tillhör denna folkgrupp. Min far kom från Tornedalen och talade just meänkieli. Var han och hans släkt kväner? Under en lång tid av mitt liv har jag trott att han talade finska, men så var inte fallet. Eftersom min pappa inte lever kan jag inte fråga honom om vad han visste om det här med kväner, men det hade jag gärna velat göra om det varit möjligt. Vi talade  aldrig någonsin något annat än svenska hemma, med anledning av att barnen (dvs. jag och mina syskon) inte skulle ha någon brytning i det svenska språket och bli sedda på med ”onda ögat”. Vi fick sålunda aldrig lära oss meänkieli och jag förstår tanken om varför, men visst hade det varit roligt att kunna. Kanske man ska börja släktforska?

Nog med funderingar här för idag, tankeverkstaden fortsätter att snurra utanför Internätet. Runt runt och runt… Här kommer några bilder också, ni kan ju fundera på om de är grå eller inte. Glöm inte att ta hand om varandra innan det är för sent. Kram!

Inger

 

7 kommentarer

 1. Först vill jag säga att dina bilder är såååå vackra. Men betalar för att ha bloggen det gör inte jag. Jag kör med gratisblogg. Skulle vara synd om du tog bort den. Vad är det som du betalar för som inte vi gratisbloggare gör? Kul vad du fått veta om din härstamning.

  Gilla

  1. Tack så hjärtligt Christina! Jag får betala för att ha domännamnet ”ingerpalo.com” och kunna göra en del saker på sidan man tydligen inte kan göra på en gratissite. Jag tycker om att jag kan ha mitt namn som adress, det försvinner bl.a. Men jag ska testa och se vad skillnaden egentligen blir.

   Gilla

 2. Fina bilder som alltid 😃👏👏
  Spännande att släktforska! I går kväll var första gången någonsin som kag hört talas om kväner….i en tv-serie! Aldrig ens hört ordet innan! Spännande!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.