Känsla vid sjön

Att sätta klockan på 04.00 för att vara på plats vid Hornborgasjön innan solen stiger upp, har numera blivit lite av en tradition. Jag hoppas varje gång på en magnifik soluppgång där de inflygande tranorna ter sig som svarta silhuetter mot en orange, gul eller varför inte rosa himmel. Den förhoppningen har infriats vid ett par tidigare tillfällen, men igår förstod jag att denna gången skulle jag troligtvis komma att mötas av en gråblå mur av fukt i stället. Det stämde fint, vilket medför att bilderna får ett helt annat uttryck än vid en färggran soluppgång, något som kan vara väl så trevligt. En stor fördel med gråväder är att man i stort sett är helt allena på plats, bara en enda fotograf utöver mig själv och kompisen Mia.

Jag fotar inte fåglar så ofta och har därför aldrig investerat i några fågelobjektiv.  Det är riktigt dyra historier att inhandla vi talar om upp till sexsiffriga belopp så det kommer förmodligen heller aldrig att handlas, man får nog vara  fågelnörd för att investera i det. Någon gång har jag haft förmånen att låna objektiv – det tackar jag för – och denna gången fick jag låna en konverter av hyggliga fotokamrater. Efter att idag för första gången ha testat en sådan känns den ganska intressant. Kan tänkas att en konverter hamnar i fotoryggan så småningom, kanske tomten kan ta med en i jul?

Redan förra helgen var jag vid Hornborgasjön men den gången dagtid. Det blev en del bilder även då, för ljuset var milt även mitt på dagen. Att vara på plats tidigt på morgonen när det regnar och är svagt ljus är något helt annat. Idag fick leklusten helt styra mina försök att fånga alla dessa fåglar på kortet. Med långa slutartider, dubbelexponeringar och hård redigering försöker jag förmedla den kakafoni som råder vid Hornborgasjön när tranor, svanar och gäss försöker samsas om platserna. Fåglar verkar vara ilskna typer, de nyper och biter varandra rätt så rejält, men så sägs de ju också vara släkt med dinosaurierna som väl också var rätt så aggressiva?

Då får vi se vad ni tycker om ett urval av dagens bilder, glad för er respons om ni orkar ge någon. Klicka på bilderna för att förstora! Ha´en fortsatt fin helg! Inger

 

 

 

4 kommentarer

  1. Det måste vara helt underbart att ha möjligheten att få se när alla tranorna kommer till Hornborgasjön. Vilket liv det måste vara på dem. Jag såg och hörde nyligen tranor som kom flygande här över där jag bor., troligen på väg till Hornborgasjön Jag fylls alltid med en speciell känsla när jag ser och hör dem. Så fina bilder du har tagit på dem. De gör sig ju jättefint i sv/vitt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.