Street

Jag anmälde mig till en gatufoto kurs i höstas som gick av stapeln i Göteborg denna helgen. I dessa Corona tider funderade man ju både en och två gånger på huruvida man skulle åka tåget ner till Göteborg eller inte. Jag bestämde mig för att göra det, och det är jag så här i efterhand – i varje fall än så länge – otroligt glad över.

Folkuniversitetet hade anordnat en 2-dagars kurs med Per Hanstorp vid rodret. Han gjorde ett kanonjobb tycker jag. Per började med lite historia om gatufoto, presenterade och visade bilder av några kända namn såsom de berömda Bresson, Vivian Maier, Bruce Gilden och Daido Moriyama m.fl.och deras olika fotostilar.

Vi fick teknik- och kompositionstips och sedan uppgifter att ta med ut på stan´ och realisera med kameran. Några råd var att strunta i skärpa och sneda bilder, det är ögonblicket som är det viktiga. Oj vad sånt känns främmande för mig som fotat landskap så mycket där det gäller att göra precis tvärtom, nu var det att ställa sig utanför den berömda ”boxen” och försöka tänka om.

När vi var tillbaka från gatan kollade in varandras bilder, diskuterade vad som var mindre bra, bra och bättre på ett lättsamt och kul sätt, inga stora pekfingrar eller något som gjorde att någon kände sig uthängd (tror jag) Lite tips om beskärningar och lättare redigering fick vi också. Otroligt givande för min del, och det tror jag dom andra tre (!) kursdeltagarna tyckte också. (Corona?) Om fortsättningskurs följer tänker jag mig absolut att vara med på den.

Avslutningsvis fick vi uppgifter med oss hem för att inte bara lägga helgens lärdomar åt sidan, utan fortsätta att träna och VÅGA göra det. Jag är ju en typisk fegis, så det är få bilder som är NÄRA men några av dom få jag tog kommer med i detta inlägget. Några av de NÄRA är bekanta men några är också helt okända.

Personligen är jag förtjust i bilder som visar något som händer eller som får fantasin att dra iväg kring en bild, vi får se om jag kommer att nå fram till sådana bilder så småningom. Gatufoto är ROLIGT i varje fall och det är huvudsaken tycker jag…Hoppas ni kan ha lite roligt med/åt bilderna också. Jag vill jag passa på att skicka ett tack till fotokompisarna för sängplats och gosande med Pälsklingen, ni vet vilka ni är!

Ha´det friskt i dessa Corona tider! / Inger

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Så kul med kursen och många lyckade bilder. Jag är väldigt förtjust i fotografen bakom fönstret, kvinnan med hunden och så finns det en fin känsla i fotot på mannen som står och läser något som finns på väggen. Där sätter mina tankar igång.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.