Med Tomtar och Troll i Rondane

Nåja, tomtar och troll är väl kanske en sanning med modifikation , men ibland står det en riktigt ”tomte” framför kameran mitt under en exponering och stör bilden. Eller blir bilden kanske bättre? Annorlunda blir den i vilket fall som helst. Jag namnger inte tomten.

Troll? Ibland kan det gå troll i att till exempel hitta ett resmål som man tror sig veta var det finns. Detta med betoning på tror. Vi var tre tanter som gav oss iväg, och vi skulle bara några kilometer bort när vi passerat bommen in till Dörålsseter. Trollet i fråga visste också att det var till höger vi skulle ta av någonstans efter vägen, det var ju bara det att det fanns flera / många vägar att ta till höger på, vilket ledde till att vi hamnade på helt nya och tidigare obesökta platser. Jag namnger inte heller trollets namn.

Till att börja med kom vi till en skog som var helt täckt med vit lava, och där fanns röda små uppstickare bland de gamla nästan svarta trädstammarna. Vägen blev mindre och mindre och jag var ganska övertygad om att vi skulle fastna där, för vägen liknade till slut mer ett traktorspår än väg. Det gick bra i varje fall (denna tanten börjar nog bli gammal och räddhågsen) och efter att ha kört en stund kom vi tillbaka till en annan väg vi tidigare redan varit på. Snurrigt!

En annan ”väg” ledde till en alldeles fantastisk liten sjö med de mäktiga fjällen i bakgrunden, och tuvull som stod vita i den väldigt orange växtligheten. Vi fastnade en lång stund med kamerorna på bägge dessa ställen. Vi noterade att norrmän kan ha byggt hytter precis överallt, de fanns längs våra villovägar placerade på enskilda och vackra platser.

Till syvende och sist kom vi till vårt mål som visade sig vara ett utomordentligt spännande sådant. Forsen Atne hade format stenblock i de mest förföriska former och strömmade rätt vilt genom ”canyonen”, men lugnade sig strax till ett något mer stillsamt flytande vattendrag. Runt omkring fanns myrmark och sköna träd badande i en för dagen strålade sol, och längs kanterna kring Atne fanns färggrann växtlighet. En något svårfotad plats men utmaningar att ju till för att lösas, och jag tycker det var spännande att försöka. Det får bli fler försök nästa år hoppas jag.

Summa summarum: så bra att det går troll i saker och ting ibland, det kan bjuda på nya och oväntade överraskningar. Tomtar kan vara relativt trevliga att i sin närhet också. Slut från Rondane för denna gången, kom ihåg att klicka på bilderna för att förstora. Ha d gott!

Inger

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.